Anbefaling: Den, der lever stille

Leonora Christina Skov har med Den, der lever stille skrevet en roman, der går direkte i hjertet. Bogen udkom i januar i år og har siden da ligget på vores bestsellerliste. Læs med her, hvor vi ser nærmere på denne måneds Arnold Busck anbefaler og tegner et portræt af forfatteren bag.

Anbefalet af Maibrit, Arnold Busck Aalborg Storcenter

Leonora Christina Skov har i mange år været litteraturanmelder på Weekendavisen, har studeret litteraturvidenskab og er i det hele taget en aktiv deltager i både samfunds- og kulturdebatten generelt. Hun debuterede som forfatter i 2003 med den lyriske Rygsvømmeren. Siden har hun eksperimenteret med genrer og har skrevet både børnebøger, den psykologiske thriller Champagnepigen (2007), kunstnerromanen Førsteelskeren (2012), de gotiske Silhuet af en synder (2010) og Hvor intet bryder vinden (2015) og altså senest den selvbiografiske Den, der lever stille. Champagnepigen og Rygsvømmeren udkommer i nye flotte udgaver 15. maj i år.

Leonora Christina Skov har desuden redigeret antologien De røde sko – feminisme nu (2002), hvor 30 unge kvinder skiver om stereotype forestillinger og fremstillinger af køn i samfundet og alle steder omkring os.

Leonora Christina Skov er en markant skikkelse i dansk kulturliv, og hun er ikke bange for at sige sine meninger. Måske derfor har hun flere gange oplevet modstand fra anmelderkollegaer og andre, der har været uenige med hende. Også derfor stoppede hun med at anmelde danske forfattere, fordi livet som kritisk anmelder kan være ensomt, når man skal anmelde sine kolleger og venner.

Erindringsroman med noget på hjertet

Den, der lever stille er Leonora Christina Skovs erindringsroman, hvor hun fortæller historien om, hvordan det var at vokse op som enebarn i en familie, hvor morens kærlighed til sit barn blev overskygget af forventninger til datteren og skuffelse – eller måske helt udeblev.

Den der lever stille tegner et ærligt og hjerteskærende portræt af en ung pige, der higer efter sin mors kærlighed, men som gang på gang oplever ikke at kunne leve op til morens forventninger.
Det anspændte forhold bliver ikke bedre af, at den unge litteraturstuderende Christina flytter til København og forelsker sig i en kvindelig præst. ”Når du ligger i rendestenen, skal du nok komme hjem” er hendes far citeret for at sige. Men da tager Leonoras raseri og livslyst omsider over, og Christina genskaber sig selv for forfatteren Leonora.

Ifølge Leonora Christina Skov selv, så er Den er lever stille først blevet mulig at skrive, efter både morens og mormorens død. Rædslen for at være skyld i den ene eller begge kvinder død, hvis hun skrev den faktiske historie, har hidtil afholdt hende fra at skrive bogen.

I skriveprocessen har Leonora ærlig delt ud af flere detaljer om sit, morens og mormorens liv – især gennem hendes Instagram-profil, som virkelig er fantastisk at følge.

Historien er genkendelig

Den, der lever stille er svær at lægge fra sig – virkelig svær: den er skrevet i en sprog, der går under huden på læseren og med en ærlighed, som man kun kan anerkende. Det er en genkendelig historie – også selvom dit eget forhold til din mor ikke er problematisk – fordi den handler om at finde sig selv og stå ved, de ting du tror på.
Man kan sætte sig ind i dilemmaet: skal man gøre som omverdenen fortæller dig eller gå efter sin egen lykke – gøre andre glade eller være lykkelig selv?

Andre bøger af Leonora Christina Skov

Rygsvømmeren

Rygsvømmeren er Leonora Christina Skovs debutroman fra 2003. En drømmeagtig, intens fortælling om mennesker, der tidligt får deres liv slået i stykker, og om deres kamp for at overleve i en verden, der ikke genkender dem. Udgives nu i en revideret udgave med smuk indbinding.

 

Champagnepigen 

Champagnepigen er Leonora Christina Skovs gennembrudsroman fra 2007. Et sansemættet portræt af et ægteskab i krise og en samtids-thriller fra den erotiske besættelses overdrev. Den skildrer et morads af svigt og seksuel udnyttelse og åbner for overvejelser om placering af skyld og ansvar. Udgives nu i smuk halvbindsudgave.

 

Førsteelskeren 

Førsteelskeren er en slægtsroman, en undergangsroman og en kærlighedshistorie med tråde tilbage til 1925.

 

 

 

Silhuet af en synder

En novemberdag  i 1941 vender Nella tilbage til sit barndomshjem, godset Liljenholm på Sjælland. Hun skal rydde op og forsøge at få solgt det forfaldne gods. Hendes mor Antonia, en internationalt anerkendt forfatter af skrækromaner, er død og har efterladt en enorm mængde papirer, manuskripter og dagbøger.

 

 

Hvor intet bryder vinden

Syv danske kunstnere og forskere får et frit arbejdsophold af en gådefuld velgører på den ubeboede ø, Stormø. De glæder sig til en måned langt fra alting, men det overrasker dem alligevel at blive indlogeret i et glashus uden kontakt til omverdenen og uden mulighed for at komme væk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *