Arnold Busck anbefaler: Den underjordiske jernbane

Arnold Busck anbefaler er i oktober måned den anmelderroste og meget aktuelle Den underjordiske jernbane. Men hvad er den underjordiske jernbane, og findes den egentlig? Læs med her, hvor vi ser nærmere på en af årets mest omtalte bøger.

Den underjordiske jernbane er historien om den sekstenårige Cora, der er slave på en bomuldsplantage i Georgia. Hun lever i daglig angst for ydmygelse og vold, men samtidig i skyggen af myten om sin mor: Mabel, der som slave flygtede – og lykkedes med det.

Cora og markslaven Cæcar begiver sig ud på den livsfarlige flugt med den fanatiske slavejæger Ridgeway i hælene. Ridgeway har aldrig glemt, at Mabel slap fra ham, og han sætter nu alt ind på at finde Cora og Cæcar – og ikke mindst at smadre det netværk af mennesker, der hjælper de bortløbne slaver.
På rejsen mod frihed i nordstaterne skal Cora ikke kun overliste Ridgeway og hans blodhunde, hun skal også undgå stikkere og de andre slavejægere, der er ude efter hurtige penge.

Den underjordiske jernbane er en vigtig roman om et af de mørkeste og mest brutale kapitler i Amerikas historie – og i verdenshistorien i det hele taget. Det er historien om en ung kvindes kamp for frihed og retfærdighed i en verden, der er alt andet end retfærdig.

Den underjordiske jernbane er hverken underjordisk eller en jernbane. Den underjordiske jernbane er betegnelsen for det netværk af mennesker, der hjalp de bortløbne slaver med til komme nordpå til et friere liv i Nordstaterne. Netværket havde afdelinger i de fleste stater i USA, men det er begrænset, hvad man ved om det underjordiske netværk, da hemmeligholdelse var essentielt for at arbejdet kunne lykkedes.

Colson Whitehead, Bryant Park, New York City, 2007

Colson Whitehead har i Den underjordiske jernbane gjort netværket til en rigtig jernbane under jorden. I bogen er den underjordiske jernbane således den jernbane, hvor Cora og hendes følgere transporteres med faldefærdige togvogne under jorden til friheden i nord.
Den underjordiske jernbane er uhyggelig aktuel og vigtig bog, der kaster nyt lys over den ondskab, som mennesket besidder. Den er tankevækkende i al sin ondskab og virkelig et godt bekendtskab værd.

Om Colson Whitehead

Colson Whitehead er født og opvokset i New York City og bor i dag på Manhattan. Han er forfatter til flere prisbelønnede romaner, og i 2001 blev han nomineret til Pulitzer-prisen for romanen John Henry Days.
Den underjordiske jernbane blev Colson Whiteheads internationale gennembrud, og har i 2016 blandt andet vundet Pulitzer-prisen og Natrional Book Award. Derudover var Den underjordiske jernbane longlistet til Man Booker Prize 2017. Colson Whitehead kunne opleves på årets Louisiana Literature på kunstmuseet Louisiana tidligere på året, hvor han i blandt andet talte om voldens natur og den vold, der hersker blandt mennesker og i vores samfund.

En barsk og næsten uvirkelig fortælling, der rammer noget dybt i mig. En bog, der bare skal læses!
Louise, Arnold Busck Herning

Brutal, ægte, vedkommende
♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ Femina

Fænomenalt skrevet … fantastisk at læse
★★★★★★ Boguglen

Bragende betagende
★★★★★ Litteraturlinjer

Fantastisk velskrevet … virkelig tankevækkende
★★★★★ Ord fra en bibliofil

En sand litterær perle
♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ Bognørden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *